Experimentul "Standfort Prison"
Experimentul “Standfort Prison” a avut loc in anul 1971 si a constituit o incercare a psihologilor de a studia efectele suprimarii constiintei umane in timpul unei lupte violente si inlocuirea acesteia cu instinctele abrutizate si animalice de supravietuire. Rezultatele aveau insa sa ii socheze pe investigatori.
In vara anului 1971 , 24 de tineri au raspuns anuntului postat intr-un ziar local , conform caruia era nevoie de voluntari pentru un studiu psihologic. Studiul avea sa dureze doua saptamani iar plata pentru o zi ajungea la 15$ .
Astfel, cei 24 de tineri au fost supusi anumitor teste, fiind declarati sanatosi atat mintal cat si fizic, de catre experimentatii psihologi, care ii declarau o medie normala a poplatiei. Apoi, au fost numiti aleatoriu fie prizonieri, fie garzi.
In subsolul Universitatii Standfort a fost creat un simulacru de inchisoare : celule din bare de fier, carcera, completate de lipsa ferestrelor si a lumini naturale. In celule au fost introduse microfoane si camere video, pentru a putea monitoriza activitatea „detinutilor” . Philip G. Zimbardo unul din creatorii experimentului a avut in cadrul acestui simulacru de inchisoare rolul principalului psiholog, si a coordonat intreaga activitate. Voluntarii desemnati ca prizonieri au fost victimele unei arestari surpriza si astfel , experimentul a inceput. Noua prizonieri au fost incarcerati in trei celule supravegheate de gardieni in schimburi de opt ore.
Experimentul ar trebui să fie o anchetă cu privire la natura umana în situaţii care implică degradare şi dezumanizare, insa ce a urmat a uimit psihologii, chiar si in comparatie cu notiunile de psihologie umana impuse la experimentele anterioare ( Experimentul Milgram ) . In cea de-a doua zi a experimentului haosul a inlocuit orice tenta stiintifica, intrucat unul dintre prizonieri i-a condus la rebeliune. “Garzile” vag instruite sa mentina ordinea au ripostat violent, prin agresiune aplicata detinutilor si umilirea acestora, dezbracand chiar, pe unul din detinuti.
Dupa trei zile , unul din voluntarii experimentului a fost eliberat, fiind traumatizat de ceea ce tocmai experimentase. Dupa numai 6 zile, experimentul a fost incheiat. Philip G. Zimbardo a declarat atunci ca evenimentul a fost inchis chiar daca nu fusese nici pe jumatate implinit : “ A trebuit sa reactionam si a procedam astfel, pentru ca, prea multi tineri se comportau fie ca prizonieri puternici, fie ca niste gardieni sadici si atotputernici .” ; mai tarziu, acesta avea sa adauge : “ La inceputul studiului nu existau diferente intre cei desemnati in rolurile de gardieni si cei ce si-au insusit rolul de prizonieri. La sfarsitul acestuia insa, in mai putin de o saptamana, intre ei nu existau… asemanari ; au devenit fiinte total diferite! ”
O serie de documentare, carti, filme si chiar si alte experimente de psihologie s-au bazat pe ideile de rău augur extrase dupa experimentul de la 1971. “Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment” , un documentar în scris de către Zimbardo a fost lansat în 1992. “Das Experiment” 2001 este un film de director german Oliver Hirschbiegel, pe baza evenimentelor din SPE.
“The Standard Prison Experiment” este un alt film asteptat sa isi faca aparitia in 2009, fiind o alta imagine asupra evenimentelor acestui experiment. Suntem in 2009…
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Trebuie sa ai si tu un cuvant de spus, nu?